Szeretettel köszöntelek a Egészséges életmód közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
Egészséges életmód vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Szeretettel köszöntelek a Egészséges életmód közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
Egészséges életmód vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Szeretettel köszöntelek a Egészséges életmód közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
Egészséges életmód vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Szeretettel köszöntelek a Egészséges életmód közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
Egészséges életmód vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Kis türelmet...
Bejelentkezés
Bár tudományos kísérletek nem támasztják alá, a tapasztalat
mégis azt mondja, hogy egy sokszor ismételt vagy rosszul elkészített
étel beleég az ember emlékezetébe. Ezért utasítunk el számos fogást, és
itt nem a mindenkit megosztó pacalra vagy szalontüdőre gondolunk. Olyan
egyszerű ételeket utáltattak meg velünk gyerekkorunkban a különböző
menzákon, mint a kelkáposzta-főzelék, aminek jellegzetes illatát már az
első becsengetésnél is éreztük, a mákos tésztát amin a mák és tészta
valahogy sosem került szimbiózisba, a székelykáposztát, amiből a
káposztán kívül általában minden más kimaradt. De ide sorolható a
finomfőzelék is, amiben a egy addig ismeretlen zöldséggel, a
rántáscsomóval találkozhattunk, de a közétkeztetés gondoskodott a rakott
tészta és a gulyásleves renoméjáról is.
Idézettünk azon kevesek közé
tartozik, aki a spenótot és sóskát is kedveli. Ha választásra kerül a
sor, a legtöbben egyértelműen leteszik a voksukat valamelyik zöldség
mellett, olyan viszont, aki mindkettőt szívesen megenné, alig akad.
Pedig nagy különbség, sem külalakra sem pedig ásványi anyag tartalomra
nincs köztük. Azonban ezek a tulajdonságok mit sem érnek, ha az érveket
vagy az ellenérveket kell összeszedni, egyik vagy másik mellett. Az
például egyértelműen kiderül, hogy a főzés utáni küllem kategóriát a
spenót nyeri, a kétes színű sóskával szemben, ami néhány perces párolás
után kénytelen érzékeny búcsút venni erőteljes színétől.
Óvodában
dőlhet el a kérdés
A legtöbb kisgyerek az óvodába kerülés előtt szívesen megeszi mindkét zöldséget, bár az anyatejen nevelkedett, édes ízekhez szokott gyerekeknél elsősorban a sóska a favorit. Molnár Kata zöldséges legalábbis így tapasztalata. "Sóskából mindig jóval több elfogy, mint spenótból, a kisgyerekes anyukák inkább azt kérik. Teltebb az íze, mint a spenótnak, ráadásul a hazai adottságok tökéletesek az alapvetően igénytelen és folytonérő sóskának. Ezzel szemben a spenótot az év nagy részében importáljuk, és a külföldi soha nem olyan ízletes, mint a magyar. Az viszont tény, hogy a spenótot sokkal többféleképpen lehet elkészíteni, mint a sóskát. Ez utóbbit a legtöbben csak főzelék formájában tudják elképzelni."
Otthon a gyerekek még nem ellenkeznek a sóska édeskés íze
miatt - nem így az óvodában. A mamától elfogadják az okkerzöld masszát a
tányéron, a közétkeztetésnek viszont már nem bocsájtják meg. "Nemcsak a
gyerekek, én sem eszem meg a sóskát: sem a színe, sem az állaga nem
meggyőző. Ezzel valószínűleg a közétkeztetés is tisztában van, ugyanis
jóval többször adnak spenótot, mint sóskát. Persze még mindig a milánói
makaróni a sláger, de a spenóttól legalább nem undorodnak, szemben a
kelkáposzta-főzelékkel. Az ovisokat egy darabig könnyen meg lehet győzni
mesékkel, amíg a spenót jótékony hatását maga Popeye igazolja, addig a
sóskához nem kötnek semmilyen legendát" - értékelte a sóska helyzetét
Thurányi Katalin óvónő.
Nem a genetika
A
közétkeztetésnek meghatározó szerepe van abban, hogy melyik gyerek lesz
válogatós, és melyik mindenevő. "Hiába mondom a mostanra már felnőtt
fiamnak, hogy a gombának nincs rossz íze és érdemes kipróbálni, az
iskolai menzán úgy megutálta, hogy azóta sem hajlandó enni belőle. A
legtöbb menzán elrontott legtöbb étellel sajnos így vannak a gyerekek,
és sok felnőtt is. Ezért nem hiszem, hogy a sóska és spenót szeretetét
vagy utálatát a genetikában kellene keresni" - nyilatkozta Miháldy Kinga
dietetikus. "Egy rosszul sikerült, kétes állagú, savanyú sóska vagy
keserű spenót egy életre elveheti a gyerek kedvét mindkét zöldségtől."
A körítés a lényeg
"Nálunk egyik sem
túl nagy kedvenc. Sőt! Kijelenthetem, önmagában, főzelékként egyik sem
csúszik az ovisoknak. Viszont túróval a spenót, beleépítve valamilyen
sós tortába mindig jól fogy. A sóska kevésbé jól variálható és élénkebb
az íze, így az nem akkora kedvenc" - mondta a magánóvodát is üzemeltető
gasztroblogger Ugrai-Nagy Tünde, alias Ízbolygó.
"Egyébként az
összes zöldségfélével kapcsolatban elmondható, hogy a csomagolás,
körítés sokat számít. Szinte hihetetlen, de a céklakrémleves klassz
feltéttel az egyik legmenőbb kaja nálunk az oviban."
Ennyi
lenne a sóska és a spenót titka? Kaldeneker György mesterszakács szerint
is könnyen megoldható a kérdés. "Van néhány olyan barátom, akik nem
ettek soha életükben spenótot, egészen addig, amíg én nem főztem nekik.
Fokhagymásan, tejszínesen, ahogy kell. Az összes megszerette. A rántott
vagy sima zsemlével sűrített főzeléket én sem szeretem."
"Spenótot
számtalan kultúra ismeri és építi bele az étrendjébe, ebből a
szempontból a sóska perifériára szorult, megcukrozzuk és főzelékként
vagy levesként fogyasztjuk, ha valakinek nem ízlik, nehéz a
fűszerezéssel próbálkozni, a sóska esetében korlátozottak a
lehetőségeink. A sóska jóval egyhangúbb étel. Az viszont érdekes, hogy
az alapvetően zöldségkedvelő gyerekek a sóskát és spenótot is megeszik
nyersen, főzve azonban a tapasztalataim szerint a spenót a népszerűbb"
Vitaminok és az oxálsavMind a spenót, mind a sóska vitaminokban és ásványi anyagokban gazdag növény. "Különösen gazdagok kalciumban, amelyből a magyar lakosság amúgy is keveset fogyaszt" - mondta el lapunknak Dr. Fekete Sándor Györggyel, az Állatorvos-tudományi Egyetem professzora. A spenót bővelkedik továbbá vasban (bár nehezen felszívódó formában tartalmazza), magnéziumban, és véralvadásgátló káliumban. A vitaminok közül az A, a B9 és a C-vitamin található meg benne jelentősebb mennyiségben. "Folsav tartalma miatt különösen ajánlott kismamáknak" - javasolja a professzor.
[origo]
http://www.lifenetwork.hu/lifenetwork/taplalkozastudomany/20100313-soska-spenot-ki-melyiket-szereti-es-miert.html
|
|
E-mail: ugyfelszolgalat@network.hu
Kapcsolódó bejegyzések:
Húst hússal: jól jár-e, aki ősemberként táplálkozik?
Nem az ötödik íz felelős a kínai étterem szindrómáért
Elhízás, avagy egy halálos népbetegség