Szeretettel köszöntelek a Egészséges életmód közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
Egészséges életmód vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Szeretettel köszöntelek a Egészséges életmód közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
Egészséges életmód vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Szeretettel köszöntelek a Egészséges életmód közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
Egészséges életmód vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Szeretettel köszöntelek a Egészséges életmód közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
Egészséges életmód vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Kis türelmet...
Bejelentkezés
Az egészséges táplálkozási piramis
Az egészséges táplálkozás 12. pontja
1. Változatosság: mellyel elkerüljük a különböző tápanyagok hiányát
2. Zsíros ételek kerülése, zsírszegény konyha technikák alkalmazása: pl. főzés, párolás, grillezés, alufóliában sütés, speciális edények használata / agyag, teflon stb.../
3. Sózás csökkentése, esetleg csökkentett nátrium tartalmú vagy jódozott só alkalmazása. /Előtte tanácsot kérni, nincs-e ellenjavallat!/
4. Édességek, cukrozott termékek, „nasik” fogyasztásának csökkentése. Alternatívák: édesítetlenül fogyasztani az ételeket, italokat, vagy édesítőszerek alkalmazása / az utóbbi minél természetesebb összetételű legyen! /
5. Tej, tejtermékek napi többszöri fogyasztása, minőségi kritériumoknak megfelelően: pl.. törekedjen a tiszta eredetre, részesítse előnyben az ökológiai gazdaságokból származó termékeket! Ne tartalmazzanak túl sok hozzá adott anyagot, ha igen akkor azok minnél természetesebb alkotókból álljanak. ( pl. ezek a színezékek, ízesítők stb…) Lehetőség szerint figyelje a cukor és zsírtartalmára vonatkozó adatokat is!
6. Zöldségek, gyümölcsök rendszeres, és napi többszöri fogyasztása. Használja ki az intenzív színvilággal rendelkezők kedvező összetételéből eredő tulajdonságokat!
7. A kenyér félék, pékáruk és a tészták fogyasztásában részesítse előnyben a teljes kiőrlésű termékeket, alapanyagokat! Próbálja ki az „elfelejtett” ősi , de igen hasznos gabonaféléket is! Pl. amaránt, hajdina, köles, tönkölybúza stb…
8. A folyadék bevitelnél nem csak a mennyiségi, hanem a minőségi szempontokat is vegye figyelembe! ► tiszta eredet / tisztított víz /, ha lehet szénsav mentes, alkoholmentes, és ismeretlen hozzá adott anyagoktól mentes italok, frissen préselt levek, cukor hozzá adása nélkül.
9. Naponta többszöri és kisebb adagokban étkezzünk, alakítsunk ki rendszerességet életvitelünkben, amelyet a családunk is kövessen mintaként!
10. A helyes táplálkozás nem tilt, hanem javaslatokat tesz a helyesebb életmód érdekében! Pl elkészítésre és a mennyiségekre vonatkozóan: „Nincsenek tiltott táplálékok, csak kerülendő mennyiségek!”
11. A fentiek alapját képezi a rendszeres mozgás, amely mellett igyekezzék kerülni a szervezetet károsító drogokat, figyelje a címkéken található összetételt, eredetet, minőségi szempontokat!
12. A helyes táplálkozás fedezi a tápanyagszükségletünket. Ellenőrizze testsúlyát kb. hetente, melyet a következő képlettel értékelhet: BMI (Testtömeg-index) = aktuális testtömegünket kg-ban kifejezve elosztjuk a testmagasságunk méterben kifejezett négyzetével. Ideális: 20-25 között van, alatta alul tápláltsági kategóriák, felette az elhízás súlyossági fokai jelennek meg.
|
|
E-mail: ugyfelszolgalat@network.hu
Kommentáld!